在中國法院訴訟時需注意之處

China Law Blog 今天這篇文章《What You Should Know About China Litigation.》,就外商公司在中國起訴或應訴時,整理一些需注意事項:

1. 中國法院因有審限期限規定,通常審案速度極快。從法院立案到證據交換完成只有 30 天時間,因此外商公司在進法院前就必須將所有證據都準備齊全,以提交給法院與對方。由於外商公司許多資料和證據都是外文,而中國法院只接受中文,所以也得在這段時間將所有提交的證據都翻譯好並公證完成。

2. 中國法院對書證的重視遠遠大於證人證言(包跨專家證言)。因此如果書證的證明力不夠充分,最好別上法院。

3. 別妄想從應訴對手手中取得與你有關的證據。

4. 中國法院只處理審判事務,不處理案件事實發現的問題。熟習美國訴訟程序的美商公司對此尤其需要注意。

5. 中國法院對實質正義的重視遠超過程序正義。

This entry was posted in 筆記, 學習, 工作. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s